Michiel de Ruyter: muzikant

Jazz criticus Chiel de Ruyter was in zijn jonge jaren (vanaf 1945-1952) actief als amateur-jazzmusicus en componist.

[foto]
The Rhythm Dynamiks olv van de Ruyter, sept. 1947. V.l.n.r.: Anton van Ouwerkerk, Michiel de Ruyter, Hans Duyn, Paul Haanschoten, Fred van de Zee en Luigi Sijsling
Foto: collectie NJA

De Ruyter speelde klarinet, alt- en sopraansax in meerdere door hem geleide formaties: ‘De Mokum Washboard Stompers’ in 1946, in het kwartet ‘The Blues Players’ en het sextet de ‘Rhythm Dynamiks’ in 1947. In de periode 1948-1949 speelde hij in twee groepen. Gedurende twee jaar in ‘The Orchestra of the Amsterdam Jazz Society’ en het laatste jaar ook in ‘The Mokum Jazzmen’. Ook speelde hij in de band ‘Chiel de Ruyter’s Jazzmen’.

De Ruyter trad met deze bands op voor verscheidene Nederlandse Jazz Clubs en werd in de pers enthousiast ontvangen. Met een drietal groepen nam hij acht snijplaten op: een discografie van totaal zestien tracks!

Deze tracks zijn voorzover bekend niet in de handel te verkrijgen geweest. Ze zijn wel via deze site te beluisteren.

Met zijn ‘Mokum Washboard Stompers’ nam hij voor het label AJS (vermoedelijk staat AJS voor de Amsterdamse Jazz Sociëteit, waar de Ruyter secretaris was) een 6-tal stukken op.

Van deze opnamen zijn er slecht 4 bewaard gebleven. De laatste twee zijn onherstelbaar beschadigd.

De tweede opname sessie was met zijn band de ‘Riverside Jazzmen’ in 1949.

Van deze opnamen is elke titel bewaard gebleven.

De laatste sessie (datum onbekend) betrof een sessie met Chiel de Ruyter’s Jazzmen. Helaas zijn hier op dit moment geen opnamen van beschikbaar.

De gespeelde titels waren:

Michiel de Ruyter: componist

Twee stukken uit de eerste sessie waren composities van de Ruyter zelf: Blues for Jealous Women en Suicide Blues. Naast deze twee stukken schreef de Ruyter ook nog de Original Woodsellers Blues, gebaseerd op de roep van een aanmaakhout verkoper die bij hem in de buurt zijn waar verkocht.

Michiel de Ruyter: bandleider

De Ruyter nam zijn bandleiderschap uiterst serieus en hield van alles bij. Zo vinden we in zijn nalatenschap lijsten met opsommingen van alle bezettingen tussen 1946 en 1949; een lijst met optreeddata en –locaties en zelfs een stageplan voor een optreden op 4 oktober 1947 ten huize van de heer Hamer.


© 2005–2010 NJA | colofon