De typoscripten van Michiel de Ruyters geschiedenis van de jazz

De NOS stelt Michiel de Ruyer op 7 oktober 1979 in staat om te beginnen met een wekelijkse Geschiedenis van de Jazz. Het project is gepland voor een periode van twee jaar, en start op 7 oktober 1979. Na 695 afleveringen stopt De Ruyter uiteindelijk op 10 juli 1994, drie maanden voor zijn dood. Hij had toen nog twee uitzendingen voorbereid (typoscripten 696 en 697) maar deze zijn nooit uitgezonden.

Nog steeds is de geschiedenis van de jazz te beluisteren op de radio. De concertzender is in september 2000 begonnen met het herhalen van de hele serie. Waarbij elke week twee uitzending worden uitgezonden. En wel op zondagmiddag van 17:00 – 18:00 uur, die uitzending wordt herhaald op de vrijdag daarna om 11:00 – 12:00 uur.

Van elke uitzending typte Michiel de Ruyter de tekst uit, waarbij hij in een later stadium nog kleine correcties aanbracht. Voor dit project zijn alle typoscripten gescand, en voor het eerst voor publiek toegankelijk gemaakt. De typoscripten zijn woord voor woord doorzoekbaar.

De geschiedenis van de jazz kende een vaste schare luisteraars waartussen een warme band van geestverwantschap kon ontstaan. Zo werd de geschiedenis door meerdere mensen opgenomen. En werd er eens een uitzending gemist, dan kon men zonder problemen een kopie krijgen van een collega-luisteraar.

Vermeldenswaard is het databestand van Arie van der Vlis. Hij heeft samen met zijn dochter Femke Anker-van der Vlis, van elk in de geschiedenis gedraaid nummer een beschrijving ingevoerd in een zelf ontwikkelde dBase-applicatie. De database blinkt uit door consistentie en volledigheid. Michiel de Ruyter maakte ook enkele malen zelf dankbaar gebruik van dit monnikenwerk. Oorspronkelijk is er sprake van geweest om deze database via dit project op internet toegankelijk te maken. Maar uiteindelijk bleek het technisch eenvoudiger om de typoscripten te publiceren.

De typoscripten zijn PDF documenten. Om die te kunnen bekijken heeft u een "PDF-viewer" nodig. Waarschijnlijk heeft u die al en anders kunt u gratis Adobe Reader® downloaden.

Zoeken in de typoscripten:

Of bladeren:


© 2005–2010 NJA | colofon